Ha Ön úgy érzi, hogy koránál idősebbnek látszik, az ajka beesett és kifejezett ráncok jelennek meg körülötte, Önnek nagy valószínűséggel mélyharapása van. Vagyis itt az idő, hogy igénybe vegye „fiatalító kezelési csomagunkat”!

Első lépés, hogy a folyamat hátterében álló fogazati, állcsonti, izületi eltéréseket pontosan meghatározzuk.

Kialakulásának okai

Egyes oldalsó fogak elvesztése vagy hiánya miatt „süllyedhet” a harapás, mivel a megmaradt fogak eldőlnek a foghézag irányába. Előfordul az alkati mélyharapás és a későbbi, szerzett harapássüllyedés kombinált formája is, mely a kis- és nagyőrlőfogak kopásával is együtt jár.

Hogyan ismerhető fel a mélyharapás?

A tükörbe nézve azt tapasztaljuk, hogy a felső metszőfogak a normálisnál (1-1,5 mm-nél) nagyobb mértékben takarják az alsó metszőfogakat nyugalmi, összezárt helyzetben. A mélyharapás különösen súlyos formájában a felső metszőfogak teljesen eltakarják az alsókat, sőt elérik, és harapás során károsítják az alsó fogínyt is.

Arcfiatalítás harapásemeléssel

Mit tegyünk, ha mélyharapásunk van?

A fogazati rendellenességek, így a mélyharapás is mielőbbi kezelésre szorul, mivel az egész rágóapparátus működését veszélyezteti, és több más következménnyel járhat: károsodhatnak a rágófelületek, ínykárosodás alakulhat ki, csökken a rágóizomzat hatékonysága, maga az állkapocs ízülete is deformálódhat, a szájzugok befordulhatnak, mélyebb szájkörüli ráncok alakulhatnak ki, a bőrrel fedett ajakterületek a nedvesség miatt kipállhatnak, beszédzavar is jelentkezhet. Ezek a tünetek mind a kezelés mielőbbi szükségességére hívják fel a figyelmet. Az elváltozás esztétikai probléma is, hiszen az arc harmóniája csökken, az egyenetlen, ferde fogak miatt a páciens nem szívesen mosolyog.

Nem érdemes sokáig halogatni a kezelést, hiszen súlyos, előrehaladott esetekben az ízület maga is károsodik, felszínei elkopnak. A már röntgenfelvétellel is diagnosztizálható elváltozás igazolhatja a kóros mozgások tartós jelenlétét. Összetettebb esetekben több szakterület orvosa hangolja össze munkáját.  A fogszabályozó szakorvos mellett gnatológus szakember, szájsebész, manuálterapeuta és logopédus segítségére is szükség lehet. Végül pedig egy esztétikai fogorvos, aki helyrehozza, ami tönkrement, kialakítja a végső formát, színt és elhelyezkedést.

Minél hamarabb kezdjük el kezelni az elváltozást, annál sikeresebb, hiszen a kezeléssel megakadályozható a fogak további dőlése, a harapás süllyedése. A harapásemelés a metszőfogak hátsó oldalára vagy az őrlőfogak rágófelszínére erősített, a fogak teljes összezáródását megakadályozó harapásemelő sánccal, az egyénre szabottan kialakított különböző harapásemelő, fogvédő sínekkel történhet. Ennek viselése során szerzett tapasztalatok segítségével pontosíthatjuk a végleges kezelési tervet. A kezelés nem jelent további esztétikai problémát, mivel a „láthatatlan fogszabályozó”, harapásemelő sín átmenetileg kis beszédzavart, pöszeséget okoz, de néhány nap alatt megszokható, így ezt a kis kellemetlenséget mindenképpen érdemes vállalni. Az ideiglenes restauráció során az ajak, a nyelv, a rágóízület és az arc izomzata alkalmazkodik az új szituációhoz.

A harapási rendellenességek nemcsak bosszantó szépséghibát jelentenek, hanem komoly következményekkel is járhatnak, ezért mindenképpen mielőbbi kezelést igényelnek. A végleges helyreállítást követően drámai arcfiatalodás lesz az eredmény egy korrekt rágófunkcióval!