Kedves Szülő! Tegyen Ön is azért, hogy gyermekének ne legyenek „fogas” problémái!

Ugye tudja, hogy

  • A fejlődő magzat nem vonja el a mama csontjaiból a kalciumot?
  • A szülő, a család felelős a pici babánál kialakuló korai tejfogszuvasodásért?
  • A tudomány mai állása szerint a fogszuvasodás nem öröklődik, és megelőzhető?
  • Gyermeke szájápolását már az első tejfogak megjelenése előtt meg kell kezdeni?
gyerekfogászat

Mire figyeljen, ha megszületik a kisbaba?

Szoptassa gyermekét! Az újszülött csecsemő táplálásának egyetlen helyes módja a szoptatás, mert ez segíti elő legjobban egészséges fejlődését. A szopás alkalmával végzett izommunka az állcsontok, a rágóizmok és a fogak harmonikus fejlődésének hatásos ingere. A szabályos fogazat kialakulásának, így a fogszuvasodás és az ínygyulladás elkerülésének is egyik fontos tényezője.

Az egészséges, jól szopó csecsemőt ne teáztassa, mert általában nem szorul folyadékpótlásra!

Ne fertőzze meg saját gyermekét! A baba szájürege születéskor baktériummentes. És mégis, akkor hogyan kerül a gyermek szájába? A baktériumokkal legtöbbször az anya (vagy a többi családtag) fertőzi meg. Legyen Önnek mindig jól ápolt, tiszta a szája, soha ne nyalja le a baba cumiját, kanalát és kerülje a „szájpuszit”!

Vegyes táplálás esetén a pótlást kiskanállal adja, mesterséges táplálás esetén tanítsa meg a babát pohárból inni! Ha mégis üvegből etet, ügyeljen arra, hogy a cumin a lyuk kicsi legyen. Így a csecsemő izommunkára kényszerül. Cukrot ne tegyen a tápszerkészítményekhez! A gyümölcslevet, gyümölcspépet se cukrozza, és ne adja lisztes étellel (piskóta, keksz)! Folyadékpótlásra, szomjúság oltására adjon vizet!

Születéskor a tejfogak fejlődése már majdnem befejeződött. A tejfogak áttörésében nagy egyéni különbségek tapasztalhatók mind az időpont, mind a sorrend tekintetében. Az egy éves kisbabának már nyolc fogacskája van, 4-4- metsző alul és felül. A 2. és 3. életév között a tejfogazat teljessé válik, a fogak száma húszra egészül ki.

Mikor várható a tejfogak áttörése?

gyerekfogászat

Mivel jár a fogzás?

Fokozott nyálképződéssel és rágási igénnyel. Ezért érdemes gyermekének megfelelő tárgyakat adni rágás céljából. A hűtött rágókarika csökkenti a fogzással járó kellemetlen viszkető érzést és a gyulladást. Az ínyre gyakorolt nyomás, masszírozás meggyorsítja a fogak áttörését.

  • A frissen áttört tejfogak zománca nagyon érzékeny az édes, savas hatásokra?
  • A cukros oldattal gyakran érintkező fogacskák könnyen elromolhatnak, letöredezhetnek? Soha ne legyen a gyermek keze ügyében „édes itókával” teli cumisüveg, amivel Ő saját magát egész nap kiszolgálja!
  • Az első tejfogak megjelenésével kezdetét veszi a rendszeres fogápolás. Este, az utolsó étkezés után tisztítsa meg a gyermek fogait, különösen az íny mentén!

Ugye tudja, hogy

 

Milyen rágnivaló adható?

 

A 8-10 hónapos baba kezébe – felügyelet mellett – már adható sajt, kenyér, gyümölcs, zöldség darabka. A főzeléket ne turmixolja, hanem villával nyomja szét, a húst pedig vágja apró darabokra!

A rágófogak megjelenésekor egyre keményebb, darabosabb ételt kínáljon a gyermeknek, hogy rágásra késztesse!

Az ételeket ne cukrozza! Édes italokat ne adjon!

Az első tejfogak általában hat hónapos kor körül kezdenek előtörni, s nem mindegy, milyen környezetben. Az íny tisztítása segít a fogak épségének megőrzésében.

A szájápolásról

Mikor tanácsos elkezdeni?

A szájápolást nem lehet elég korán kezdeni! Már a csecsemő fogatlan szájüregét, ínyét is naponta többször ki lehet törölni tiszta textilanyaggal (vászonkendő, textilpelenka, gézlap).

Az első tejfogak megjelenésével kezdetét veszi a rendszeres fogápolás. Este, az utolsó étkezés után tisztítsa meg a gyermek fogait, különösen az íny mentén. Ezt végezheti ujja köré csavart tiszta gézlappal, de kapható ujjra húzható, dörzsfelülettel ellátott „baba fogkefe” is.

A 10-12 hónapos gyermek kezébe már adhatunk gyermekfogkefét, amit Ő többnyire csak játékra, rágcsálásra használ ugyan, de egyúttal megismeri és megbarátkozik vele. Az első fogkefe legyen puha, nagyon pici fejű és jól megfogható!

A tej rágófogak megjelenésével már tanácsos fogkrémet használni. Két éves kor alatt igen kevés filmszerű réteg elegendő, éppen csak „maszatolja be” a fogkefesörtéket. Két éves kortól borsónyit kell a fogkefére nyomni. Ha az ajánlott mennyiséget betartja, akkor a fogkrém lenyelése nem jelent problémát. Ha a gyermek már elég ügyes, a fogmosás végén köpjön, de az öblítést nem kell erőltetni.

Kell-e fogkrémet használni, és ha igen, mennyit kell a fogkefére tenni?

gyerekfogászat

Naponta hányszor és mikor kell fogat mosni?

Két éves kor előtt még elegendő a napi egyszeri fogmosás, lehetőleg este. Ezután fokozatosan kell bevezetni a napi kétszeri tisztítást. Az esti fogmosást célszerű például az esti tisztálkodáshoz (fürdetéshez) kötni, vagy az utolsó étkezéshez kapcsolni. Ezután már csak vizet kapjon a gyermek.

Fontos kitérni a szülői példamutatás jelentőségére. Nyugodtan építhet a gyermek utánzási hajlamára. A nagyobb testvérek is motiváló erőt jelentenek. Az együtt, jó hangulatban végzett fogmosás öröme maradandó élmény lehet. Ha sikeresen megalapozzuk ebben az életszakaszban a fogmosási szokást, a későbbiekben az magától értetődő, rutinszerűen végzett művelet, természetes igény lesz.

Ideális esetben a kisbaba nem cumizik. A csecsemő természetes szopási szükségletét bőségesen kielégíti az etetéseknél. A jól szopó csecsemő ritkábban szopja az ujját, vagy a cumit.

Legyen Ön gyermekének első „fogorvosa”!

Kísérje figyelemmel gyermeke fogzását, ellenőrizze rendszeresen fogainak állapotát! Az első intő jel, ha fehér, vagy barna foltot vesz észre, ami leggyakrabban a felső metszők külső felszínén, az íny közelében fedezhető fel. Forduljon mielőbb fogorvoshoz!

Mikor kerüljön sor az első fogorvosi látogatásra?

Gyermekének születésétől kezdve szüksége van nemcsak orvosi, hanem fogorvosi felügyeletre is. Mi segítünk gyermekénél megelőzni a korai fogszuvasodást, és figyelemmel kísérjük a fogak, állcsontok fejlődését. Egy éves kor körül hozza el gyermekét hozzánk, még akkor is, ha nincsenek panaszai. Ha pedig van, akkor ne várakozzon, minél előbb keressen fel bennünket!

A cumizási szokásokról