Mi az a fogászati korona?
Egy olyan fogmű, amely beborítja a meglévő klinikai korona egészét, ezáltal a fogat esztétikailag és funkcionálisan is helyreállítja, javítva ezzel a fog megjelenését is. A fogcsonkra cementezéssel (ragasztással), implantátumra cementezéssel vagy csavarozással rögzül. Átlagos élettartamuk 8-10 év.

Miért van rá szükség?

 • Megvédi/összetartja a meggyengült fogat.
 • Esztétikai indikáció: pl. helyzeti eltérések, zománchibák korrigálása.

Mikor alkalmazzuk?

 • Súlyosan kopott fognál (maga a fog, valamint a harapási magasság helyreállítása végett, ill. további kopás megelőzésére).
 • Gyökérkezelt fog törésének megelőzésére.
 • Kiterjedt fogszuvasodás vagy sérülés esetén, ill. amikor nem alkalmazhatunk fogtömést vagy inlay/onlay fogbetétet.
Koronák, hidak

A fogászati híd két, vagy több koronából álló fogpótlás. Egy hidat statikailag minimum két ponton kell alátámasztani. Ezeket a támasztási pontokat tartópilléreknek nevezzük, melyek lehetnek természetesek (lecsiszolt fogak), vagy mesterségesek (implantátumok).

A koronák/hidak különböző anyagokból és különböző technológiákkal készülhetnek.

Az elkészítéshez általában két vagy három alkalom szükséges egy előzetes konzultáció után. Az első alkalommal a fog előkészítése, preparálása (lecsiszolás) történik, majd a lenyomatvétel után a fogat/fogakat ideiglenes koronával/híddal látjuk el. Ezzel egy időben Önnel közösen kiválasztjuk azt a színt, amely harmonikusan illeszkedik a meglévő fogakhoz. A következő ülésben az elkészült vázat bepróbáljuk és ellenőrizzük az illeszkedés pontosságát, majd a következő találkozásig szintén ideiglenes pótlással látjuk el a preparált fogat/fogakat. A harmadik alkalommal az elkészült fogművet bepróbáljuk, ellenőrizve a pontos illeszkedést, esztétikát, majd az Ön elégedettsége és beleegyezése után véglegesen beragasztjuk.

Koronák típusai – anyag szerint

Porcelán korona (Fémkerámia korona)

Ez egy esztétikus korona, mivel a kerámia teljesen beborítja a fémvázat. Előnye, hogy stabil, erős, valamennyi korona és híd indikációnál készíthető. A vázhoz használhatnak nemesfém (arany) ötvözetet, vagy nem nemesfém ötvözetet (kobalt-króm ötvözet). Hátránya, hogy a porcelán alatti fémváz nem ereszti át a fényt a természetes fogakhoz hasonlóan.

A fémkerámia korona előnyei

 • Erősség: mind metsző-, mind rágófogakra megfelelő választás.
 • Tartósság: hosszú távú, megbízható fogpótlás.
 • Természetes kinézet: fogszínű külső felület.
 • Pontosság: speciális, számítógép-vezérelt CAD-CAM technológiával garantáljuk a kiváló esztétikai és illeszkedési eredményt.

A CAD-CAM technológiáról

A 21. század technikája, amivel a legmagasabb esztétikai és funkcionális elvárásoknak is megfelel. A CAD (Computer Added Design) – computer vezérelt tervezés lényege, hogy a preparált fogakról vett lenyomatot egy speciális scanner letapogatja és számítógépen rögzíti. Ehhez kapcsolódik a CAM (Computer Aided Manufacturing) – computer vezérelt megmunkálás, mely során a scannelt adatok alapján elkészítik a korona vázát.

A fémkerámia korona hátrányai

 • Fémallergia: a fémkerámia korona fémet tartalmaz, ezért fémallergiásoknak nem ajánlott a viselése, más fogpótlást ajánlunk helyette.
 • Megjelenés: nem kelt olyan természetes hatást, mint a cirkónium és teljes kerámia korona.

Tökéletes esztétikai hatást nyújt. Mivel nincs fémváz, így a fényt a természetes fogakhoz hasonlóan ereszti át.  Főleg metszőfogaknál alkalmazzuk. Égetett vagy préselt technológiával készülhet.

A teljes kerámia korona előnyei

 • Teljesen élethű
 • Tökéletes esztétikai megjelenést biztosít
 • Speciális, számítógép-vezérelt CAD-CAM technológiával garantáljuk a pontos illeszkedést
 • Nem tartalmaz fémet, így fémallergiások számára ideális megoldás
 • Szövetbarát

Teljes kerámia korona

Cirkónium (cirkónium-dioxid) korona

Ez a koronaféleség a magas esztétikumra törekvők számára a legtökéletesebb megoldás. Ha Ön ezt a pótlásféleséget választja, akkor a természetes fogazat színével legjobban harmonizáló, valamint a fényt is kellő mértékben áteresztő rekonstrukció kerül Önnél megvalósításra. A váz rendkívül stabil, szövetbarát sajátossága miatt pedig nem allergizál. A porcelán koronákhoz hasonlóan bármely régióban használható, valamint hídpótlás is készíthető belőle. A cirkónium vázas korona egyesíti a fémkerámia korona szilárdságát, terhelhetőségét, valamint a teljes kerámia korona esztétikai előnyeit.

A cirkónium-oxid koronák előnyei:

 • Nagy szilárdságú, mind metsző- mind rágófogaknál használható
 • Akár körhíd pillérként is felhasználható
 • Kiváló esztétikai hatás
 • Pontosság: speciális, számítógép-vezérelt CAD-CAM technológiával garantáljuk a kiváló esztétikai és illeszkedési eredményt
 • A legjobb megoldás fémallergia esetén: fémet nem tartalmaz, így 100%-ban allergénmentes
 • Biokompatibilitás: nem dobja ki a szervezet

Ez egy fémmentes korona, melyből inlay, onlay, héj és híd is készíthető a front és hátsó régióba egyaránt. Mivel homogén anyagból készül, amit speciális festési eljárással tesznek egyedivé, nincs meg a veszélye a porcelán lepattanásának, így éjszakai csikorgatóknak, szorítóknak is ajánljuk.

Bruxcirkon korona

Kompozit korona

A fémmentes, kompozit alapú anyagból esztétikus korona vagy rövid híd készülhet, melynek esztétikája a fémmentes porcelán koronáéhoz hasonló. Csak bizonyos esetekben javasoljuk (pl. csikorgatás, inlayhidak)

Ennél a fogműnél ugyanis nem kell a hiányt határoló fogakat lecsiszolni, csak egy minimális üreget kell kialakítani, melyben kis karokkal rögzül a fogpótlás.

Ez a típusú híd fémmentes, üvegszálas merevítéssel készül.

Inlayhíd – a „csiszolásmentes” fogpótlás