A mosolytervezés egy olyan kezelési csomag, amellyel az Ön mosolyát szebbé formáljuk (varázsoljuk) tömés készítése, héjazás, inlay-ek, onlay-ok, koronák, hidak készítése, fogbeültetés vagy fogfehérítés, ill. ezek kombinációja során. A beavatkozások, melyek sok időráfordítást igényelnek, a legprecízebb, legkifinomultabb kézimunkát feltételezik a fogorvos és fogtechnikus részéről, melyek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy Önnek megnyerő, szép és önfeledt legyen a mosolya. Ha Ön ezt a kezelést választja, akkor lényegében Önnél egy teljes szájrekonstrukció kerül végrehajtásra.

A mosolytervező kezelés során figyelembe vett szempontok

A mosolytervező kezelések megválasztásakor figyelembe vesszük az Ön arcformáját, bőrének tónusát, hajszínét, jelenlegi fogazatát (fogszín, fogszélesség, hosszúság, forma, alak, pozíció), az ínyszövet állapotát és az ajak formáját, hogy mosolyát a lehető legtökéletesebbé varázsoljuk. Bármely okból választja is a mosoly-tökéletesítő kezelést, az az Ön egyéniségének (sajátosságának) figyelembevételével kerül megvalósításra. Vagyis Önnel szorosan együttműködve úgy alakítjuk ki a kezelési tervet, hogy Ön pontosan azt kapja a „smile disegn” kezeléstől, amit remélt.

De nézzük, mi az, ami miatt leggyakrabban felkeresik a páciensek a fogorvost!

Mi az, amit kedvel, és amit nem szeret a mosolyában, vagy a fogaiban?
Mik azok az aspektusok, amit Önnel együtt áttekintünk, és amely egy mosoly-tökéletesítő kezelés alkalmával javítható?

Fogszín

Az arany és ezüst (amalgám) fogtömések cseréje természetes, fogszínű kompozit tömőanyagokkal, nagyobb anyaghiány esetén kompozit, vagy kerámia inlay-ekkel, onlay-okkal, nagymértékű roncsolódás esetén pedig esztétikus koronákkal, miközben egy fogfehérítés segít a fényét vesztett, elszíneződött fogak színét világosabbá varázsolni. Amikor mérlegeljük a fogak színét, szem előtt kell tartani, hogy a sötét, színét vesztett fog koros száj benyomását kelti. Egy jól megformált mosoly ragyogó fehér fogakkal fiatalos megjelenést kölcsönöz. A tervezés során nagy körültekintéssel választjuk meg a fogfehérítés, a tömések és héjak színárnyalatát, hogy az illeszkedjen az arc és a haj tónusához és színéhez, megtalálva a megfelelő egyensúlyt a fogak ragyogó fehérsége és a természetesség között.

Letöredezett, lepattogzott, egyenetlen szélű/élű fogak

Javításuk kompozit töméssel, élpótlással, héjazással, koronákkal történik.

Rések, hézagok, fogak rendellenes állása

A ferde, egymásra nőtt, vagy hézagos fogakat szabályozással, vagy héjazással, ill. koronákkal lehet korrigálni.

Hiányos fogazat

Egy, vagy több hiányzó fog rendkívül negatívan befolyásolja a mosolyát – amellett hatással van a harapásra és veszélyezteti a többi fog épségét -, pótlásuk integrált részét képezi a szájhigiénének és az arc esztétikának is. A hiányzó fogak beültetéssel, hidakkal, vagy részleges műfogsorral pótolhatók.

A mosolytökéletesítés esztétikai tényezői

A tervezés során az Ön fogainak és mosolyának számos tulajdonságát értékeljük közösen. Ezek a tulajdonságok az alábbiakat foglalják magukba:

Foghosszak
A hosszúkás fogak fiatalos megjelenést kölcsönöznek. A kor előrehaladtával a fogazat kopik, amely rövidebb fogakat eredményez. A kezelés a megrövidült frontfogak újraformálását jelenti kompozit anyag felvitelével (töméssel), vagy héjazással, esetleg koronával. A fogak meghosszabbítása hatással lehet az Ön arc megjelenésének összképére. Például az arányos, hosszúkás, szögletes fogak egy kerek arcú egyénre „karcsúsítólag” hatnak.

Mosolyvonal
Ez egy képzeletbeli vonal, amely a felső fogsor élét követi két oldalra és ideális esetben egybeesik az alsó ajak ívével, amikor mosolyog. Ezt használjuk referencia pontként a mosoly tökéletesítésénél, hogy meghatározzuk az új fogak hosszát.

Fogarányok
A tervezés során meg fogjuk vizsgálni, hogy az Ön fogainak egymáshoz viszonyított arányai megfelelőek-e. A legtöbb ember a kedves mosolyt egy olyannal azonosítja, ahol a két frontfog dominál és ezek szélesség-hosszúság aránya 4 az 5-höz. Ez az arányszám az irányadó az esztétikus zónában elhelyezkedő többi fog hosszúság-szélesség arányára is, hogy a mosolya kiegyensúlyozottan hasson.

Fogszövet és karakterizálás
Fontos szem előtt tartani a funkcionalitás és az esztétika összehangolását. A koronák vagy héjak anyagának és formájának megválasztásával az Ön arcának férfiasabb, vagy nőiesebb megjelenést tud adni, valamint fontos biztosítani és megadni az eredeti fog látszatát és érzését.

A mosoly – tökéletesítés élettartama
A kozmetikai fogászati beavatkozások megkívánják az utólagos rendszeres száj-és fogápolást, és időről-időre történő fenntartó kezelést. Például a fogfehérítést alkalmanként meg kell ismételni, hogy fenntartsuk a ragyogó fehérséget. A porcelán héjak idővel letöredezhetnek, vagy kitörhetnek (mint az eredeti fogak is) és azokat cserélni kell. A kompozit tömések elszíneződhetnek, lekophatnak, vagy kirágódhatnak, ezért javításra, cserére szorulhatnak. Ezért rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, hogy minél hosszabb ideig fenntartsa azt az állapotot, melyet a mosolytökéletesítő kezelés alkalmával elért!