Precizitás és pontosság, avagy a digitális technológia előnyei

Manapság már elképzelhetetlen egy orvos-szakmai szempontból korrekt kezelési terv felállítása digitális technológia nélkül.

Rendelőnkben olyan modern digitális diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre (panoráma röntgen, kisfilmes röntgen), amelyek segítségével a minőségi fogászati ellátás érdekében az Ön fogazatának állapotáról egy átfogó képet kaphatunk.

Panoráma Röntgen

Mi az előnye a digitális technikának a hagyományoshoz képest?

  • a sugárzás dózisa tizedannyira csökkenthető.
  • monitorizálás során a felvétel azonnal megjelenik a képernyőn, vagyis nem kell várni a film előhívására.
  • az elkészült felvétel a nagy felbontás miatt részletgazdagabb, a kívánt terület kinagyítható, élesíthető, kontrasztosabbá tehető. Különböző méréseket is végezhetünk rajta. (pl. gyökércsatorna hosszmeghatározás)
  • a felvételek egyszerűen tárolhatók és digitális formában küldhetők.

Mi a különbség a panoráma röntgen és a kisfilmes röntgenfelvétel között?

A panoráma röntgen egy átfogó képet ad valamennyi fog és az állcsontok állapotáról. A kétdimenziós képalkotó technológia alkalmával egy képen látszik az alsó és felső fogsor, az állkapocsízület és az arcüreg egyes részei is. A panoráma röntgen manapság a rutindiagnosztika része, hiszen az esetek nagy többségében a kezelés megkezdésének első lépése. Nagy segítségünkre van pl. a góckutatásban, bölcsességfog eltávolításnál, fogszuvasodás diagnosztizálásában, fogszabályozásnál. Különösen nagy jelentősége van a gyermekfogászatban, amikor el kell dönteni, hogy megvannak-e a maradófog csírák. A panoráma röntgen tehát egy átfogó képet ad az Ön fogsoráról, s amennyiben valamelyik fognál eltérés/elváltozás tapasztalható, úgy egy kisfilmes, kiegészítő felvétellel pontosíthatjuk a diagnózist. A kisfilmes, vagy periapicalis röntgen egy-egy fog részletgazdagabb ábrázolására alkalmas, ezáltal elengedhetetlen diagnosztikai eszköz pl. gyökérkezelésnél. Rejtett szuvasodások, ill. töméseknél kialakult ún. másodlagos szuvasodások feltérképezésére, gyökércsúcs körüli rendellenességek (pl. granulóma, ciszta) meghatározására, gyökértömések állapotfelmérésére szintén elengedhetetlen diagnosztikai eszköz a modern és precíz fogorvoslás területén.